Posts

Showing posts from 2012

A jurnal of Aleesya's bronchopneumonia.. Part 1

Assalamualaikum

It was so horrible to see my good girl being  warded  and feel pain. Only Allah can give me a strengthness, toughness  and patience. Syukran! A ten days being warded and almost 9 days with phlegm suction also make me feel  sorrow with baby struggling time... Subhanallah!. but dont forget... a rainbow being appear after through rain and warm of sun...Alhamdulillah....


Allahu Robbi A jurnal of bronchopneumonia of Aleesya Safiya Ruzaimi.
Very common to every mommy to keep in touch with nursery owner in everything happen to their child. It was not easy to release them to be care and complete their growth after confinement period with stranger hheheheh… but with a piece heart of worry plus medium confident interval should be no problem even every second with low trustworthy??? It is common???
A little bit history and maybe related cases of her bronchopneumonia… 2 weeks before- Aleesya suffered a moderate vomit cases. Wow to me as mother or ‘ibu” it give me some worries. As…

Salam Maal Hijrah 1434H..

Image
Salam hijrah
Teringat dulu masa kecik2.. di sekolah agama... sambutan maal hijrah amatlah memberangsangkan. Satu pasukan nasyid ditubuhkan. Walaupun lagu yg sama setipa tahun , tapi maksud lagu itu mengundang keazaman yg tidak terperi.

I muharam detik permulaan
Penghijrahan nabi dan umat Islam
Dari kota Mekah ke kota Madinah
............................................................ sambung sendiri erk.. huhu

Syukur Alhamdulillah,
Berjumpa lagi kita meniti tahun baru, lembaran baru...
Semoga usia kita dipanjangkan dengan rezeki Allah yang melimpah ruah disamping kesihatan dan melakukan perintah Allah seikhlas hati yg mungkin.Larangan nahi mungkar Allah dijauhkan sekeras-kerasnya. Ya Allah berikan kami HidayahMu dan Perlindungan dari NerakaMu.

Amin...

Salam Maal Hijrah darri kami Sekeluarga,
Ruzaimi, Rosila, Ameera & Aleesya

Hari yang panjang

Alhamdulillah.. Syukur segaala kesakitan pasti ada penawarnya,,,
Ros minta maaf banayk2 pada pengunjung dan penghantar sms pada Qaseeh Ameera pada minggu ni terutamanya sabtu smpi semalam (13-16 oct 2012) yg mungkin tidak dapat layanan sms yg mesra. Buakn niat dihati memperlakukan anda sebegitu, namun tuntutan anak muntah2 dan kurang sihat meruntun kami sekeluarga berlarian ke klinik bagi merawat anak-anak. Sikakak ( Ameera ) dan Si Adik (Aleesya), mengalami muntah yg agak teruk. tp Alhamdulillah kian pulih. Isnin lepas pula Ros mengalami muntah2 terlampau--akibat masuk angin n gastrik... hehhe sempat stay 2 jam kat ward kecemasan IJN sbb terlalu dehidrat... n  mendapat suntikan ubt anti muntah...Malam tu Hubby pulak x sedap badan ++ rasa pening kepala... tertidurlah kami sekeluarga dengan kadar waktu yg awal sekali. Semalam pula, sejurus solat subuh,,, sy berteluku dibirai tilam, ketiduran yg panjang. Bila suadah sedar sahaja... anak2 semua dah siap mandi .. Hubby pula menunjukkan …

Gold sand lanyard

Image
DEtails: Package: Lanyard + Bangle Material: Gold Sand stone--- Cantik ya... berkelip2 batunya Price: RM 58  Postal fees RM 4.
Tq,, sms ros ye!!!
TQ

Blood stone lanyard

Image
Package: :Lanyard + bangle Price :RM58  Postal: RM4
Suka betul yg ni... pure colur n menarik..... sms me yah! 0133440865

Avt green lanyard

Image
Name: Aventurine  green stone- Code ASL 01 Colour- Green Package: Lanyard ( formal lanyard size) + bangle Price : RM58 Postal fees : RM 4
Cantik betul ni... ala2 jade gitu/... senjuk bila pakai... paling best sekali datang ngan gelang= sedondon sekali...
huh jgn lupa ye sms ros 0133440865.
tq uoals
ros

Beaded Lanyard

Image
Beaded lanyard- code BL01-dark brown.. nyummy
Ni koleksi terbaru kami. Beaded lanyard.. macam2 warna ada.

Panjang= sama dgn pnjg lanyard formal
harga=RM15 ( x termasuk postage yerrr)
postage fees: RM 4 sahaja.

sila sms k 0133440865 ya, n kod warna sekali...

tq uols...

Ros

Indahnya ketenangan!

Image
Prof Dr Muhaya wrote:

Orang yang benar benar tenang ialah mereka yang tidak terkesan dengan pujian atau cemuhan orang tapi mereka sentiasa melihat kebaikan orang dan sentiasa sangka baik dalam setiap keadaan. (Petikan yang dikongsi bersama oleh teman dr FB).. TQ friends... Ros sukakan  motivasi ini... wah.. satu era menjadikan diri lebih berharga/ wasatiah a dan disayangi oleh org sekeliling.Ros sukakan ketenangan ini n itu... Semoga ketenangan yg hakiki bermaharajalela di dalam sanubari ini, teman 2 dan umat islam sekaliannya. Raikan hari ini dengan bunga2 ketenangan dan senyuman yg indah!Ya Allah berikan kami ketenangan didalam menjalani ibadah kepadaMu dalam hari2 kami...  AminJazakallah!
Ros

Telekung Lycra

Image
Gembira tengok anak2 happy pakai telekung yang ibu jahitkan.. Semoga membesar bagai anak yg solehah ya nak!!!

Tercetus idea dari teman nak buat telekung menggunakan kain lycra,,, cantik juga .. kain lembut sejuk n beralun x kejung dek cotton ( x jumpa cotton India kat KL lagi.. heheehh).

Awning ni ros buat menggunakan kain renda cotton rich.. nampaaklah ada embro sikit. Namun kl nak pakai kain lycra itu sendiri pun ok.. cantik gak... nanti ros buat sample ya... harga jauh lebih murah dr pakai embro cotton rich ( mahal sikit- beli kat kedai bunga reben rm 7.5 semeter.. nge nge)... ros jahitkan dengan kedutan detah yang lebarnya 0.75 inchi.. so x lah besar sgt,,, just nice gitu... gegirl dldm pic ni berumur  setahun dan 3 tahun setengah...

So kawan2 kl berminat blelah contact ros 0133440865. Nanti ros prepare nota menjahit telekung ini.
Tenang hati tengok anak2 happy!

Untuk telekung anak tersayang, ibu2 boleh ukur :
1)labuh tudung dari tengah kepala sehingga bahagian lutut atau labuh …

October yg Indah,...Telekung lycra kanak2!

Pejam celik2--- pejam balik.. hehheh october sudah!
hujung bulan nih raya haji... semoga penunai ibadah haji memperolehi haji yg mabrur... Amin!
Semalam.. satu ros bercuti... apa yg ros buat kat rumah ya? heheh setia membelek mesin jahit.. Sempat menyiaapkan 2 helai telekung lycra buat Ameera dan Aleesya... wah seronok betul hati ibu... Anaak2 mmg setia mengikut gelaagat ibu bapanya solat... sebagai hadiah ibu siapkan telekung lycra buat anak2... gamba nanti ros snap yerk... Semoga anak ibu lagi khusyuk mengikut ibu dan ayah ssolat yer... Anak2 ibu yg solehah! Amin

Ciri2 yg ada pada telekung lycra...

1) lembut beralun bila dipakai... x kejung macam cotton biasa... ( aact x tau mana nak cari cotton lembut... buat telekung)
2) berawning... memudahkan menekap di dahi anak2.. dan lebih selesa.

InsyaAllah , nanti ros usulkan nota membuat telekung n telekung lycraa ini secara retail... biar diri ini kukuh dengan experiment yang dibuat dulu...

See uols again!!!

Ros


Tudung hitam M size

Image
Berawning
Material :lycra/cotton rich
harga: Lycra =RM10, Cotton Rich RM15.
6 helai =RM8/pcs (lycra), RM 13(cotton)

TQ

Tudung putih lycra-sekolah/uniform.

Image
Size: M size-menutup dada Material : Lycra ; berawning. Harga: RM10 beli 6 pcs: RM8/pcs.
Sila sms ros ya.. 0133440865

Hijab express satin...

Image
Penuh kesyukuran minggu ni... Alhamdullillah ya Allah... Baby Aleesya sudah positif pada botol susu so langkah beribu ibu menuju ke bilik jahitan yg x terurus sejak setahun lalu... Syukran! Cuma setiap jam rindu nak dodoi Aleesya!!

Kain satin ini sudah lama ros beli. baru semalam sempat jahit... hahah semata2 nak matchkan ngan baju yg dah lama.. heheh nak gi kenduri adik office kawen nya pasal...

Ciri yg ada pada tudung hijab satin:
ros sk betul sebab warnanya berkilat--satinkan... x kusam.. sentiasa mengilau hari anda...
x jarang--walaupun selapis==> x macam kain sifon .. agak jarang walauapun berlapis2 dijahit
x melekat kat baju ==macam lycra/cotton== so x menanmpakkan bentuk susuk yg tertentu
x renyok===hehheh ros memang setia mengendong aleesya... gambar yg diambil ni selepas kenduri... ttp nampak cunkan??? hheheh love sgt nih...

so kawan2 yg nak cuba paptern hijab express satin nih.. bolehlah request warna... nanti ros cuba buatkan... so far ros x jahit lagi yg ada awning,, ca…

Anak tudung Safeera

Image
Berkat .. dan Ilham dari kebesaran Allah. dapat ros menyiapkan anak tudung Safeera ni( ninja modified with interface macam Ustazah Fatimah El Zahra- Ar rayan) yg ni simple j... dan sesuai bagi mereka yg bermuka bulat- ninja modified dan bermuka segi...

Boleh direquest untuk menutup dagu,,,. act ianya plain... x letak batu pun ok..... yg ni ros sempat buat n pakai g kemduri membe kawin semalam.. hege... sempat gak buat tudung express satin... nanti kita cecita ye...

harga Rm15= materail cotton rich, RM 17(tutup dagu)...
kala yg ada.. sama ngan kod warna yg ada sekarang..... kita tengok gambo yok!


Jgn lupa ya sms.. ros.. kl emal of fb.. agak lambat sikit nak reply... hehhe.. tq

Salam dearie!!! u ols!!

Ros

Kod warna anak tudung...

Image
Salam.. Alhamdullillah dengan Izin dan rahmat Allah.. dapat ros menambah warna anak tudung... InsyaAllah watna2 yg selalu dipakai dan mesra dengan muka... InsyaAllah..

Sila jenguk ya...Sila sms warna pada ros ya... tq!

Slm takzim!


Anak tudung menutup dagu--versi Safiya

Image
Salam,

Lega rasanya dapat tunaikan hajat teman2 yang mahukan anak tudung yang menutup dagu...
Ini adalah olahan dari anak tudung ninja dan ditambah pelapik dagu...oleh kerana ianya di jahit sekali dengan pelapik..maka terbitlah size kerana pemakaian anak tudung yg terlalu besar melarikan posisi penutup dagu dan tidak tampak kemas...

Setakat ini hanya warna hitam sahaja yg available.

Size dan harga:
Size S-M: RM15
Size L-XL: RM17.. x termasuk kos pos ya.. post standard RM5/RM8( Sabah Sarawak)

Nampak agak mahal ya.. tapi kain cotton ini sgt selesa dan handmade.... Insya Allah dijahit kemas untuk anda.

Nak order,... sila sms ros ya!0133440865

Terima kasih!

Ros


Rainbow Lanyard

Image
Salam ...

Ni warna kesukaan...
segalanya masyuk n kena ngan mood n warna harian...
nak tahu knp harganya mahal... hehheh sipembuat kata... susunan kala yg agak remeh n memakan masa... tu dia...
wah.. harganya RM30... x termasuk postal fees ya!

 jgn malu.. jgn segan yerk... roger2 ngan ros tau,,,,

Jgn lepaskan peluang ya.. tampil bersinar sepanjang hari dengan multi color lanyard...

Ros

Dual color lanyard

Image
Assalamuallaikum Ni lanyard dual tone... so far ada 2 jer colour warna baru akan diupdate kemudai... 
silakan diri diri ya!

Plain lanyard.. medium versatile size...

Image
Assalamualaikum, Ni lanyard terbaru... plain and versatile medium ...size x kecil sgt n x kedabak sgt.. just sweet and nice... hehhehe Sila jeling n sms ya!!! c u ouls....









Elegant pearl lanyard ... batch 2

Image
hehe tengok si cek mek molek ni pakai nampak elegant n exclusive betul... wah x sabar nak gaayakan esok lusa..


Batch 2 ni ros teruja nak perkenaalkan elegant pearl lanyard... yerlaah.. kaadang2 kita ni wanita sukakan kecantikan.... amat suka... kadang2 nak pakai mutiara n krista kaat luar tudung nampak x kena cara plak... tetapi dengan lanyard ni... memang bertepatan n cukup menarik... wah... nanti ros zoom ya... bagi namapk lagi cun... heheh tadi nak fokus kat mek nih tapi tetiba battery low... wah gitu!!! cubaan... so sempat shoot 3 gambor.. heheh satu lagi kabur plaks....

So far ada dua warna je dalam koleksi... hehe.. sila sms kod ya jika berminat.
warna putih hanya ada satu jer... sbb yg lain dah di grab... peachy colour ada byk lagi... de! sila2 sila ya

lanyard ni ukuraannya adalah standard size
bahan: mutiara china ( betul ya)...satu lanyard memakan 95-115 biji mutiara.
selesa dipakai
warna : peachy pearl ( aada 3 unit semuanya).
harga:RM50/ x termasuk post yea!

nanti ros b…

Crystal Lanyard... batch 1

Image
Yesza... Ros nak perkenalkan lanyard... biasanay lanyard ni kita dpt dr company/ formal event atau mana2 source pun. tapi kali ini ros nak perkenalkan pengunaan lanyard crystal... wah nampak berkilau gitu...x dapat nak bertapak kat bilik jahitan... kena cari hobi baru yg boleh buat santai ngan anak2.... so anak2 pun ada didepan mata.. sambil menyabil org kata gituh...

Untuk batch pertama nih ros perkenalkan warna yg evergreen gitu,, sesuai n masuk ngan segala warna baju offce , function or etc... warna hitam, cream emas, kuning emas, n putih... memeng sesuai dipakai pada segala warna baju yg ada... hehhehe kl nak tahu kesannya... bolehlah dapatkan satu hari ini....wah! berkilau hari mu nanti...............
cayalah... InsyaAllah harganya x mahal n mampu milik = RM 20 ini  x termasuk postal fees ya...

Panjang crystal lanyard ni = standard size... sama ngan panjang yg u ols pakai tuh... heheh...
nanti ros update size bead crystal n testimoni gambar  ya....yerlah bab patung yg pakai namp…

Salam aidilfitri...

Image
X terlambat rasanya nak ucapakn salam aidilfitri. maaf sangat2 ya... pada para pelanggan yg tidak terlayan ordernya... aduyai... kl boleh diri ini mmg nak serve everything yg boleh..  memandangkan  baby kecil amat memerluka perhatian ... saya terpaksa melepaskan order teman2 sekalian. maaf bebabyak ya! Macam2 sms yg saya terima... terima kasih bebaanyak... InsyaAllah satu hari nanti muamalat kita akan diberkati Allah.

Buat masa sekarang... mmg tiada apa mengenai tudung dan seangkatan dengan in production... InsyaAllah jika diberikan kekuatan oleh Allah... n pencetus idea berbnunga kemabali,.,,, Saya tidak akan hampakan harapan teman2 sekalian..


Maaf Zahir n batin.

Wasalam.

Rosila Rebo

Gusar..

Hari ini aku sambung cuti HAri buruh smlm..... planning nak sttle down semua kain2 tudung kat atas... tapi ada 1 kegusaran melanda.... Anakku Aleesya Safiya... hari ni ibu cuma dapat bekalkan susu 2 botol sahaja... EBm semua dah habis... bekalan susu ibu makin sedikit nak... ada bekalan lain untuk kamu hari ni.. Susu Ilham.. InsyaAllah kalau kamu serasi dengan susu ni... ibu akan bekalkan harian sebagai pelengkap kamu. Gusar hati ibu..... ibu tunggu berita dari rumah..Ibu takur kl kamu alergik pada susu lembu macam Kak Long kamu dulu... Ya Allah berikan kedua2 puteriku perlindungan dan kegembiraan disepanjang hari mereka. Amin.

Apa sebenarnya yang kita cari...

Image
Hidup di alam baqa' ini hanya sementara... pelbagai badai suka duka yg kita hadapi dan tempuhi... Hari ini, saat ini kita gembira... adakah esok kita akan melalui saat yg sama???? atau sebaliknya / bercampir baur.... Mukjizat Alquran yg diturunkan oleh Allah kepada Nabi Muhammad saw adalh sebesar-besar mukjizat yg didalamnya menceritakan segala ceruk kehidupan ini yg mencerminkan panduan dari segi perihal kehidupan, adab, pentadbiran, jenayah, munakahat . muamalat . tauhid/ akidah....  Lebih indah hidup ini jika kita mengikut landasan ini... Alhamdulillah. 
Bahasa Al-Quran sungguh sempurna & puitis. Daalm penterjemahannya memerlukan kepakaran ulama' yang sahih dalam menguatkan hujah-hujahnya. Lantaran  itu belajar tafsir Al-Quran memerlukan guru yg berkelayakkan dan benar. Melalui Al Quran dan kalau kita sebenar-benarnya percaaya pada Al Quran , aliran kita adalah didalam kehidupan yg berwasatiah  tidak terlalu pro dan extreme.  InsyaAllah daan Alhamdulillah kehidupan aka…

Bila diri disayangi...part 1

Image
Sejak dari semalam saya mencuba nak biasakan diri dengan appearance terbaru blogger google ni.... wow... ini post pertama untuk apperance baru ini...
Hmm..Teringat lagu ukays.. Bila diri disayangi.. . adalaah menjadi satu tanggungjawab untuk menyayangi dan disayangi.... khususnya pada parents belaka... janganlah terlalu membezakan anak... kerana setiap anak yg lahir adalah anugerah yg x terhingga dan mempunyai kelebihan masing2. Sedikit kekecewaan lantaran 'double standart' yg ditonjolkan akan membentuk anak yg berperibadi negative. Antaraa sifat yg ditonjolkan adalah pemarah, pendiam, hilang konfiden, self esteem, suka menyendiri dan banyak lagi....
Diriwayatkan daripada Anas r.a: “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.”
(al-Bukhari)

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Takutlah akan Allah dan berlaku adillah terhadap anak-an…

Nasi ayam kukus- dara

Image
Hmm. terliuq bila lalu tepi medan selera jalan raja muda aziz.. dekat ngan IJN, HKL... hahahha.. bau ayam berempah van/ lori putih tu memang menyengat....
Ingat lagi dulu masa mengandungkan baby Aleesya.... setiap hari dok suh membe pi belikan samapi naik muak... hahahhahahah... samapi la ni mood makan on balik....
alamaks gambar x ada plaks... nanti ros shot.... hahahah... gambar bawah nih... sekadar hiasan jer.. amik dr blog luar... huhuh


Master Chef IJN!!!

Image
Sekadar ingin berkongsi pengalaman... Rentak irama seorg chef.. hahah padahal masak x seberapa... yuhuu... saja mencuba bakat walaupun dapat saguhati...  Taapi kali ni ianyaa bertemaakan DASH- Diet to reduce Hypertension ... Wow bak kata Chef bertaauliah... " Makanan Sehat x bererti makanan yg x sedap"....Eventhough say no to salt, etc... use ur herbs creativity or artificial additive to vaary ur food and stay health... caabar an yg menggunung... hahah so ros cercita resepi nih... Premium gravious sup with garlic bread.... hahahh walaupun kalaah aabadi namun pengalaaman kali pertama nih sangat berharga... Environment  rock the world... time tuh  pelbagai perasaan wujud dengan muzik yg build self like one in million... kerdil sungguh...
Ni gambar sekitar pertandingan tuh.. jom jeling-jeling n pandang2... yerk...



Anak Tudung Ninja ... premium version!

Image
Teruja rasanya ros nak ketengahkan anak tudung ninja ( berawning) versi premium ni... Atas ni salah satu penggunaanya dengan body syria biasa (hitam my fave)... Ada banyak koleksi lagi tau.... InsyaAllah nanti Ros upload...
tunggu yer!!